הפלפל החריף – המלך הבלתי מעורער של המטבח הישראלי
- דרור כהן

- 17 באוק׳ 2024
- זמן קריאה 3 דקות

אין כמו פלפל חריף כדי להכניס קצת אקשן לאוכל שלך, נכון? בישראל, חובבי האוכל החריף נחשבים סוג של מאמינים דתיים, אבל במקום לעלות לרגל לכותל, הם פשוט מחפשים את הפלפל הכי חריף בשוק. אז למה לא נצא למסע (בלי חומוס, אבל עם הרבה חריף) בין הפלפלים הכי מוכרים שיש בארץ? מבטיחים לך שזה לא רק יהיה מעניין, אלא גם יחריף לך את הידע!
מה יש בפלפל שגורם לנו להזיע?
לפני שנצלול לתוך העולם החריף של הפלפלים בישראל, בוא נבין רגע מה הופך אותם לכל כך חריפים. הכל מתחיל במרכיב אחד קטן ושובב שנקרא קפסאיצין. זה מה שנותן לפלפלים את ה”בעיטה” שהם כל כך ידועים בה. ככל שיש יותר קפסאיצין, כך הפלפל חריף יותר.
עכשיו בוא נעבור לטעום (על יבש, כמובן) את הפלפלים שכולנו מכירים ואוהבים.
פלפל ירוק חריף – הפופולרי והנגיש ביותר
אין בית ישראלי שמכבד את עצמו בלי צנצנת פלפלים ירוקים חריפים במקרר. הפלפל הירוק החריף הוא חלק בלתי נפרד מהמטבח הישראלי והוא משתלב נהדר עם סלטים, פיתות עם חומוס, ובטח שטוב לעטר כל מנה חמה עם קמצוץ חריף.
• רמת חריפות: משתנה, אבל לרוב נע בין קליניקה קלה לבינונית (מושלם למתחילים).
• שימושים במטבח: סלטים, שווארמה, פיצות.
פלפל אדום חריף – החריף העדין עם טעם עמוק
בניגוד לחברו הירוק, הפלפל האדום החריף הוא מתוק יותר ומעניק למנות חריפות טעם עמוק ועשיר. מי שאוהב קצת חריף אבל לא יותר מדי, ימצא את הפלפל האדום כשותף נהדר למטבח.
• רמת חריפות: בינונית.
• שימושים במטבח: מתאים לרוטב עגבניות, דגים חריפים, וכמובן, כתוספת לסלטים.
פלפל סודני – החריף של השוק
הפלפל הסודני (או איך שמכנים אותו ברחובות, “הכדור האדום הקטן שגורם לך לשתות ליטרים של מים”) הוא פלפל קטן וחזק שמסתתר בין עגבניות ופירות בשוק. חובבי חריף אמיתיים יודעים להיזהר ממנו, כי הוא קטן וקטלני.
• רמת חריפות: חזקה.
• שימושים במטבח: אפשר להשתמש בו במנות תימניות כמו מרק מרקוס ורטבים עזים.
פלפל שאטה – החריף המזרחי הקלאסי
הפלפל הזה, שמגיע ממדינות המזרח התיכון, קטן בגודל אבל גדול בטעם ובחריפות. פלפל שאטה הוא אידיאלי לתיבול מהיר של סלטים, פיצות ורטבים חריפים תוצרת בית.
• רמת חריפות: חזקה.
• שימושים במטבח: אפשר למצוא אותו בדרך כלל בשמן זית או קצוץ דק כתוספת חמה לסלט.
פלפל חלפיניו – החריף המקסיקני האהוב
החלפיניו הוא סוג של סלב בתחום הפלפלים. יש לו איזון מושלם בין חריפות לטעם מרענן, והוא מתאים כמעט לכל סוגי המאכלים. אצלנו בארץ הוא תפס מקום מכובד במטבח, גם בזכות החריפות המתונה שלו וגם בזכות היכולת שלו להשתלב כמעט בכל מנה.
• רמת חריפות: בינונית (בערך 2,500 עד 8,000 יחידות סקוביל).
• שימושים במטבח: מושלם למרינדות, המבורגרים, פיצות וכמובן – סושי!
פלפל הבנרו – החריף שיפיל אותך מהכיסא
ההבנרו נחשב לפלפל מאתגר יותר – הוא קטן, חזק ומתפרץ כמו הר געש קטן בכל ביס. לא מתאים לחלשים בנפש, אבל אם אתה מתמודד עם חריף בקביעות, ההבנרו הוא חובה בכל ארסנל של חובב חריף.
• רמת חריפות: גבוהה מאוד (מעל 100,000 יחידות סקוביל).
• שימושים במטבח: רטבים חריפים במיוחד, מנות קארי ועוף עם בעיטה.
פלפל קרולינה ריפר – המלך של המלכים
אם חשבת שהבנרו הוא פלפל חריף, אז חכה שתפגוש את המלך – קרולינה ריפר. הפלפל הזה, שמחזיק בשיא גינס כפלפל החריף ביותר בעולם, מגיע לרמות חריפות מטורפות של מעל 2 מיליון יחידות סקוביל! כאן לא משחקים. מדובר ברמה שדורשת ציוד הגנה, ואם אתה מוכן לאתגר – זה הפלפל בשבילך.
• רמת חריפות: אולטרה-חריפה (מעל 2 מיליון יחידות סקוביל).
• שימושים במטבח: רק לחובבי החריף האמיצים, מומלץ לשלב במנות קטנות כדי לא להמם את הטועמים.
איך לשרוד אחרי שנכנסת לחריף חזק מדי?
זה קורה לכולנו – הכנסנו לפה פלפל בלי לחשוב פעמיים, ופתאום מרגישים כמו דרקון שיורה אש מהפה. אז מה עושים? קודם כל, לא מים! מים רק מפזרים את החריפות. הדרך הטובה ביותר להקל על החריף היא חלב, יוגורט או כל דבר עם שומן שמנטרל את הקפסאיצין.
סיכום – הפלפל הוא חבר שלך, עד שהוא נהיה חריף מדי
הפלפלים בישראל הם מגוונים, מפתיעים ובעלי עוצמות שונות – בדיוק כמו האנשים שאוכלים אותם. אם אתה מתחיל את המסע שלך בעולם החריף, תתחיל עם פלפלים ירוקים או אדומים. אבל אם אתה מרגיש כמו טייס קרב של חריפות – קפוץ ישירות לקרולינה ריפר ותתכונן לרכב על גל החריפות הכי מטורף שיש!
איך אתה אוהב את הפלפלים שלך? מוזמן לשתף בתגובות – אנחנו תמיד כאן לשמוע על חוויות חריפות חדשות!



תגובות